MQ WAT NU?

Hoe kunnen de scores worden verklaard?

Alle kinderen hebben het MQ-parcours afgelegd, hun scores zijn opgeslagen, goedgekeurd in de online omgeving (dashboard) en hebben nu een kleur gekregen. Wat betekenen deze kleuren en wanneer moet er aan de bel getrokken worden? Wij helpen je graag op weg met de onderstaande informatie.
Na het testen

Wat betekenen de scores?

De Motorisch Quotiënt-score (MQ-score) wordt berekend op basis van het geslacht, de leeftijd en de tijd dat een kind erover doet om het parcours af te leggen. De scores worden ingedeeld in 5 categorieën (kleuren) op basis van de norm (scores van andere kinderen in Nederland): 

 


Download het onderstaande bestand voor een uitgebreide toelichting op de MQ Scan rapportage.

Hoe kunnen de scores verklaard worden?

 

(Ruim) onder gemiddelde scores
Ga allereerst het volgende na:
– Was de uitleg en met name het doel van de MQ Scan duidelijk voor de kinderen? Wisten ze dat ze zo snel mogelijk over de baan moesten?
– Hebben de kinderen de baan een aantal keer geoefend? Zo niet dan kan het zijn dat een kind niet direct precies wist wat er per onderdeel moest gebeuren. Dit kost tijd.
– Kon het kind vrij bewegen? (lees zonder blessures)

Is het antwoord op de bovenstaande vragen ‘ja’, scoort het kind op 2 testmomenten (ruim) ondergemiddeld en sluit het beeld wat de beweegprofessional heeft bij het kind aan bij de MQ-score, dan moet er waarschijnlijk aan de bel getrokken worden. Soms is de BMI van het kind simpelweg te hoog en kan hij/zij daardoor niet vrij bewegen. In andere gevallen is er sprake van een onderliggend probleem (gedragsmatig of motorisch). Help het kind verder en kijk naar de mogelijke interventies in de categorieën ‘zorg’, ‘op school’, ‘opleiding’ en ‘buiten school/vereniging’.

(Boven- en ruim) gemiddelde scores
Een gemiddelde score betekent dat het kind zich ontwikkelt binnen wat je gemiddeld mag verwachten van een kind van die leeftijd. Belangrijk voor de beweegprofessional is het kind altijd te blijven stimuleren en uit te dagen in het bewegen. Het uitdagen op sportief gebied geldt juist ook voor de kinderen die boven- of ruim bovengemiddeld scoren.

Tip van MQ voor de gymdocent: NOC*NSF heeft de ‘Team NL talentdagen’ in het leven geroepen. Zit jouw leerling in groep 8, heeft hij/zij een ruim bovengemiddelde MQ-Score en past hij/zij in het profiel ‘lang & sterk’ OF ‘snel & explosief’? Overleg dan met je leerling of hij/zij zich wil opgeven voor dit toffe evenement. Voor meer informatie klik hier. Zit jouw leerling niet in groep 8, maar scoort hij/zij wel ruim bovengemiddeld? Blijf voor extra uitdaging zorgen in de gymlessen!

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte