Wat is de MQ Scan?
De MQ Scan is eem wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde methodiek om het motorische vermogen van basisschool kinderen in beeld te brengen.
- Razendsnel binnen 1 bestaande gymles alle kinderen in beeld
- 7 onderliggende wetenschappelijke onderzoeken
- Direct inzicht in kind-, klas- en schoolniveau
Wat meet de MQ Scan?
De MQ Scan meet de motorische ontwikkeling van een kind. MQ staat voor motorische quotiënt, zoals de IQ voor intelligentie quotiënt staat en de EQ voor de emotionele quotiënt / ontwikkeling. Dr Joris Hoeboer, een van de grondleggers van de MQ Scan, legt je in de video hieronder precies uit wat de MQ Scan meet.
Kracht en eenvoud van de MQ Scan?
De MQ Scan bestaat uit een compacte beweegbaan, volgens specifieke instructies opgebouwd met standaard materialen uit een gymzaal. De tijd die een kind erover doet om de baan af te leggen geeft aan of een kind gemiddelde, boven- of ondergemiddelde motorische vaardigheden heeft voor zijn of haar leeftijd.
De groepsleerkracht, LO-docent of buurtsportcoach kan binnen één reguliere gymles alle kinderen uit een klas in een uur scannen met de MQ Scan app. Kinderen vinden de beweegbaan leuk om te doen en worden idealiter 2 keer per jaar gescand om de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden te monitoren.
Voorbeeld MQ Scan baan middenbouw.
Benieuwd naar hoe andere scholen de MQ Scan succesvol inzetten en gebruiken? Wij laten het je graag zien!
Waarom LO-docenten en buurtsportcoaches kiezen voor de MQ Scan.
Scholen, LO-docenten en professionals krijgen met de MQ Scan inzicht in het motorisch niveau van kinderen en de ontwikkeling van hun motoriek. Vervolgens kunnen zij met de kinderen zelf aan de slag om dit gericht te verbeteren.

Supersnel testen
Prettig en snel werken met een gebruiksvriendelijke app.





Betrouwbaar
Met de MQ Scan krijg je een duidelijk overzicht van de kinderen met een motorische achterstand.





Leuk
Kinderen ervaren de MQ Scan als een leuke uitdagende oefening. Dus geen test stress.





Gemak
Na de scan zijn de resultaten direct zichtbaar in het online HD-schoolportaal.
Zo kwam de MQ Scan tot stand
Startpunt
In 2015 stapten Ziggy Tabacznik en Rene Wormhout de VU-Amsterdam binnen, met de vraag: Zouden we een meet instrument kunnen ontwikkelen, die LO-docenten / Buurtsportcoaches in staat stelt binnen een gymles alle kinderen hun motorisch vermogen in beeld te brengen. em.prof.dr.dr. Geert Savelsbergh, vond het een uitdagende vraag en startte met de ontwikkeling van de MQ Scan 1.0 versie, deze werd in 2017 gelanceerd in de gemeente Almere.
Versie 2.0
De Haagse Hoge school onder leiding van Sanne Vries en Promovendus Joris Hoeboer sloten zich gaandeweg de ontwikkeling aan. En verfijnde de MQ Scan tot drie gevalideerde en gedifferentieerde banen. De MQ Scan 2.0 werd in 2018 in gebruik genomen. Vanaf 2019 is de MQ Scan het meest gebruikte motoriek monitoringssysteem van Nederland. Sinds 2020 worden er in Engeland en België ook MQ Scans uitgevoerd.
Co-creatie
De uitdaging was niet alleen het sterkst onderbouwde, meest praktische en betrouwbare instrument te ontwikkelen, maar tegelijkertijd een gedigitaliseerd instrument, waarin met één druk op knop rapportages beschikbaar kwamen voor beweegprofessionals. Door de jaren heen heeft de MQ Scan zich ontwikkeld mede op basis van goede input van LO-docenten en Buurtsportcoaches, zo is de MQ Scan blijvend sterker gemaakt en sluit aan op de behoefte van gebruikers.
Athletic Skills Model
In dezelfde periode ontwikkelde Rene Wormhout het Athletic Skills Model (ASM), wat inmiddels is uitgegroeid tot een visie op bewegen en sporten die zowel op eigen bodem als ver daarbuiten wordt ingezet. Inmiddels zijn er vele sportprofessionals opgeleid en ontwikkelen zij uitdagende en veelzijdige beweegruimten. De MQ Scan is ook ontwikkeld vanuit Athletic Skills Model visie.