MQ Scan voor gemeenten

De MQ Scan is dé landelijke bron voor motorische ontwikkeling van kinderen op de basisschool. Onze geanonimiseerde database bestaat al uit meer dan 361.000 unieke kinderen.

 MQ Scan geeft jou inzicht op school-, wijk- en gemeenteniveau. Beleidsmakers gebruiken de data om beleid te onderbouwen en maatwerk interventies vorm te geven. Zo kun jij impact meten en budgetten verantwoorden.

Als beleidsmaker zet jij je dagelijks in om de gezondheid van kinderen in jouw gemeente te verbeteren. Maar vaak ontbreekt het aan actuele data inzichten op wijk- en schoolniveau. Inzicht in waar de grootste uitdagingen liggen en het organiseren van gericht maatwerk zorgen ervoor dat jouw beleid en inspanningen zichtbaar impact oplevert.

Belang van motoriek; waarbij speelt motoriek een rol?

Ruim 20% van de kinderen in Nederland heeft een motorische achterstand. Dat blijkt uit het onderzoek ‘motoriek peiling 2023′. Dit versterkt het beeld dat steeds meer kinderen slechter bewegen. Verschillende onderzoeken laten zien dat kinderen met een goede motoriek zich over het algemeen fitter voelenmentaal en sociaal  beter functioneren én een positiever zelfbeeld hebben. Dat gun je toch ieder kind!

De MQ Scan is momenteel het sterkst gevalideerde meetinstrument om de motorische vaardigheden van basisschoolkinderen in kaart te brengen. De MQ scan, die eenvoudig wordt uitgevoerd tijdens bestaande gymlessen, geeft gemeenten waardevolle inzichten. Hiermee kun je motorische achterstanden vroeg signaleren, gezondheidsproblemen voorkomen en bijdragen aan een gezonde en actieve jeugd

Meer dan alleen motoriek

De MQ Scan is onderdeel van de Gezonde Jeugd Monitor (GJM). Met de Gezonde Jeugd Monitor krijg je niet alleen inzicht in motoriek maar ook in thema’s als:

  • Voeding
  • Slapen
  • Buitenspelen
  • Sport en bewegen
  • Schermtijd
  • Zwemvaardigheid

Met de Gezonde Jeugd Monitor verzamel je unieke data-inzichten op wijk- en schoolniveau – precies daar waar interventies worden uitgevoerd. Deze inzichten vormen een waardevolle aanvulling op bestaande datasets, zoals de kindmonitor van de GGD. Met deze aanvulling kun je interventies gerichter inzetten en meer impact realiseren op de gezondheid van kinderen

Echt impact maken

De Gezonde Jeugd Monitor ondersteund en helpt beleidsmakers concreet met: 

N

Data gedreven werken makkelijk en praktisch vorm te geven, zonder extra werkdruk.

N

Het leveren van maatwerk

N

Het opstellen van kadernota’s, jaarplannen en evaluaties 

N

Kosten besparen door het inzetten van interventies die echt nodig zijn.

N

Goed onderbouwde adviezen geven aan collega's, wethouders en de Raad.

N

Effectmeting, prioritering en sturing van beleid, interventies en bijbehorende budgetten in jouw gemeente.

Wil je jij de aankomende jaren impact blijven maken en ben je nieuwsgierig hoe andere gemeenten de Gezonde Jeugd Monitor hebben geïmplementeerd?

Plan dan een belafspraak en we laten je graag zien hoe beleidscollega’s de Gezonde Jeugd Monitor nu inzetten.