20 april 2018

Kinderen bewegen slechter dan 10 jaar geleden

De onderwijsinspectie heeft aangetoond dat kinderen slechter bewegen dan 10 jaar geleden. 

Onder andere RTL NieuwsTrouwNU.nl en Telegraaf brachten het vandaag als groot nieuws. Verontrustend, maar niet verbazend. Onze MQ database op basis van 16.000 kinderen liet december 2017 al zien dat 25% van de kinderen slechter beweegt. De onderwijsinspectie keek naar kinderen in groep 8, wij hebben inzicht in alle groepen.

 

De noodzaak voor een grotere focus op brede motorische ontwikkeling is helder. Veelzijdig bewegen is belangrijk voor kinderen. Het wordt tijd dat scholen goed inzicht krijgen in de motorische ontwikkeling van hun kinderen. Dat is niet moeilijk, zoals gebruikers van de MQ Scan hebben ervaren. Maar absoluut noodzakelijk om een nieuwe aanpak van het bewegingsonderwijs te onderbouwen. De inspectie ziet nu ook dat het nodig is!

 

De ASM filosofie achter de MQ Scan gaat uit van oriëntatievermogen, koppelen van verschillende vaardigheden, balanceren en aanpassingsvermogen en kijkt minder naar losse vaardigheden. Bewegen is namelijk een aaneenschakeling van deze elementen, we voeren ze aaneengeschakeld uit. Een losse vaardigheid zegt dan minder. Het bericht van de onderwijsinspectie sterkt ons in de aanpak die we de afgelopen periode met veel sportbedrijven, gemeenten en scholen ontwikkelen: verscherpte focus, zorgen voor inzicht, nieuwe aanpak en opnieuw nadenken over het aanleren van bewegen.

 

Wij merken echter dat het professionals ontbreekt aan inzichten. Er is een steeds grotere behoefte aan betrouwbare data, om zo een 0-meting te hebben. Of door de tijd te kunnen monitoren. Om zo meer grip op het niveau en de ontwikkeling van motoriek te krijgen. Dit stelt professionals namelijk in staat om hun beleid en activiteiten scherper te richten en ook inzicht te verkrijgen of beleid en activiteiten bijdragen aan een verbeterede motoriek.

 

 

 

 

Snel, eenvoudig en volgens de laatste privacy wetgeving op een veilige manier kunnen testen is wat ons betreft cruciaal om gericht de motorische ontwikkeling de goede kant op te “duwen”. In korte tijd grote groepen kinderen kunnen testen op hun motorische niveau, maakt dat je stads- of regiobreed inzicht verschaft. Zo kun je heel gericht inzetten op vervolgtrajecten op de mindere bewegers. Maar wat ons betreft verdienen de goede en bovengemiddelde bewegers ook aandacht. Ook zij dienen veelzijdig geprikkeld te blijven, zo werk je aan de gehele groep met als belangrijkste doel motorische vooruitgang. Die bijdraagt aan een gezonde toekomstige generatie.

De MQ Scan biedt een zeer geavanceerde gedigitaliseerde tool om inzicht te verkrijgen in het motorische niveau van kinderen. Lees hier hoe het werkt!

Gemeenten zoals Venlo, Almere, Capelle a/d IJssel, Amstelveen, Bergen op Zoom en Gouda zijn al aangesloten. 

Meer informatie over de MQ Scan vind je hier.

 

 

 

 

Meer artikelen

De kracht zit ‘m in koppelen

De kracht zit ‘m in koppelen

Binnen 1 sprint rennen, dribbelen, kijken en vervolgens passen, hoe dan?Iedereen die ooit zijn of haar rijbewijs heeft gehaald weet hoe spannend het kan zijn. Je nadert een rotonde, wat ga je doen? Remmen, koppeling intrappen, schakelen, richtingaanwijzer...

Lees meer
Team MQ zoekt stagiair(e)!

Team MQ zoekt stagiair(e)!

Opzoek naar een toffe stage? Kom stagelopen bij MQ Scan! Heb jij affiniteit met sport en bewegen? Wil jij impact maken binnen de gezondheid van de jonge generatie? Ben jij goed in het produceren van aansprekende content of ben jij handig met data? Ben jij...

Lees meer

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte