25 oktober 2021
Nieuws | Wetenschap

Breed Motorische Ontwikkeling: nut en noodzaak

Wat houdt een brede motorische ontwikkeling precies in?

Met een brede motorische ontwikkeling (BMO) wordt bedoeld dat kinderen veelzijdig leren te bewegen. Het is hierbij belangrijk dat alle vaardigheden aan bod komen, zoals; balans, rennen, springen, gooien, vangen, slaan en schoppen.  

Nut en noodzaak: onderzocht en uitgewerkt

Bewegingswetenschapper Martine Hoofwijk heeft in samenwerking met verschillende sportbonden en de Hanzehogeschool Groningen een handige infographic en samenvatting ontworpen en geschreven om alles betreft een Brede Motorische Ontwikkeling op een rij te zetten.

Waarom is een brede motorische ontwikkeling nodig?

Wanneer kinderen over een brede basis van motoriek beschikken, kunnen zij zich later beter specialiseren in een bepaalde sport. Ze kunnen zich dan sneller aanpassen aan eventuele nieuwe bewegingen. Doordat het aanpassen sneller verloopt, is het ook leuker.  Kinderen beleven dus meer plezier en dat verhoogt de kans dat zij op latere leeftijd nog steeds met plezier aan het sporten zijn. Dit is een belangrijk gevolg, omdat dit effect heeft op de gezondheid van volwassenen en ouderen. Er is dan een grotere kans op een actieve leefstijl. Door regelmatig te bewegen, zijn en blijven mensen fitter, helderder en voelen ze zich over het algemeen beter.

Het is geen geheim dat kinderen de afgelopen 10 jaar  minder vaardig zijn geworden als het draait om motoriek. Dit is een ernstige zaak, omdat dit ook meteen de gezondheid en de persoonlijke ontwikkeling beïnvloedt. Dat sporten en bewegen bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling klinkt misschien wat gek, maar het doet meer dan je denkt. Doordat tijdens het sporten kinderen succeservaringen beleven, krijgt hun zelfvertrouwen een boost. Kinderen zitten dan beter in hun vel en kunnen zich daardoor beter focussen op een bepaalde taak, waardoor het aanleren van nieuwe bewegingen makkelijker verloopt. Dit alles zorgt weer voor meer plezier!

Wat zijn de voordelen van een brede motorische ontwikkeling?

Een brede motorische ontwikkeling kan dus voor vele voordelen zorgen. We zetten een aantal voordelen op een rij:

 • Motorisch vaardiger
 • Meer plezier tijdens sporten en bewegen
 • Meer succeservaringen; zorgt voor zelfvertrouwen
 • Beter samenwerkingsvermogen
 • Beter omgaan met teleurstellingen en successen
 • Sneller aanpassen aan andere sporten en bewegingen
 • Fitter
 • Minder blessures
 • Minder overgewicht
 • Gezondere toekomst

Zoals in deze opsomming te zien is, verbeteren kinderen zich niet alleen op motorisch vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Ze werken aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling, doordat bijvoorbeeld vertrouwen, samenwerken, respect en weerbaarheid een grote rol spelen tijdens sporten en bewegen.

Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen een brede motorische ontwikkeling vormen?

Op school kan er goed bijgedragen worden aan een actieve leefstijl met een breed motorische ontwikkeling voor kinderen. Het bewegingsonderwijs speelt hier een grote rol. Onder bewegingsonderwijs worden gymlessen en alle beweegmomenten tussen de lessen door en in de pauzes verstaan. De MQ Scan kan de motorische ontwikkeling in kaart brengen en met behulp van de resultaten kunnen de beweegmomenten aangepast worden. Het is dus van belang dat tijdens al deze beweegmomenten er aandacht komt voor gevarieerd bewegen. Niet alleen op school kunnen kinderen werken aan hun motorische ontwikkeling, maar ook op de sportvereniging of naschools tijdens het buitenspelen. Echter, zullen kinderen op de sportvereniging vaak dezelfde soort bewegingen uitvoeren, omdat ze daar sport-specifiek trainen.

Tops

 • Gevarieerd bewegen draagt bij aan een BMO
 • Meerdere beweegmomenten per dag draagt bij aan een BMO
 • Een BMO zorgt voor een leven lang sporten en bewegen mét plezier

Tips

 • Geef complimenten
 • Een samenwerking vanuit verschillende sportverenigingen (met basisscholen) kan wonderen doen
 • Alles draait om plezier

Conclusie

Een breed motorische ontwikkeling is dus zeer belangrijk voor ieder kind.

Bekijk snel de infographic en samenvatting over de Brede Motorische Ontwikkeling bij kinderen door op de knoppen hieronder te klikken.

Lees ook een blog over de lichamelijke ontwikkeling van een kind

bee safe covid 19

Variation = key

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.