1 november 2021
Actueel

Week van de Motoriek

Meer én beter bewegen voor de jeugd

De tweede editie van de Week van de Motoriek is hier! Dit jaar vindt de Week van de Motoriek plaats op 1 t/m 5 november 2021. Vorig jaar stond de Week van de Motoriek in het thema ‘Van jongs af aan vaardig in bewegen’. Dit jaar is het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’.

Wat houdt de Week van de Motoriek in?

De Week van de Motoriek wordt georganiseerd door Kenniscentrum Sport & Bewegen, samen met het Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK, Lectorenplatform en Vereniging Sport en Gemeenten. Tijdens deze week richten wij ons op de jeugd van 0 tot 24 jaar. Het idee van de Week van de Motoriek is dat het belang van meer én beter bewegen benadrukt wordt, dat sport- en beweegprofessionals nieuwe kennis opdoen en dat het een inspirerende week wordt voor iedereen.

Wat staat er op het programma tijdens de Week van de Motoriek?

Er worden in totaal 11 webinars gegeven tijdens deze week. Allemaal gratis en online te volgen. Verspreid over de webinars zijn er 25 sprekers; allemaal experts van verschillende organisaties die werken aan meer en beter bewegen van de jeugd. Zij willen nieuwe en interessante kennis overdragen aan jullie. Schrijf je hier in voor de webinars. Het is ook mogelijk om je voor één of een paar webinar(s) in te schrijven.

Verder is er een plenaire opening en wordt de week afgesloten met een terugblik naar een inspirerende week.

 

We zetten de titels met bijbehorende dagen en tijdstippen van de webinars hier op een rij.

Webinar
Datum Tijdstip
Lokaal krachten bundelen voor een vaardige generatie 1-nov 10.00-10.45
Ouders betrekken: “Ze willen toch niet..” 1-nov 16.00-17.00
Buitenspelen: belang, belemmeringen en oplossingen 2-nov 10.00-11.00
Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen 2-nov 14.00-15.00
Stimuleer een gezonde leefstijl van mbo-studenten. Grijp de kans! 2-nov 16.00-17.00
Hoog tijd voor breed motorisch ontwikkeling op de sportvereniging 3-nov 10.00-11.00
It takes a community to raise a physically active child  3-nov 14.00-16.00
Kleuters in beweging! 3-nov 15.00-16.00
VMBO-er: “Aan sport doen? Waarom zou ik?” 4-nov 10.00-11.00
Bewegend leren als onderdeel van een dynamische schooldag 4-nov 16.00-17.00
Van motorische testscore naar gezond beweeggedrag voor ieder kind 5-nov 10.00-11.00

Wat doet MQ Scan aan de Week van de Motoriek?

Het is belangrijk om (meer) aandacht te besteden aan de motoriek en de motorische ontwikkeling van kinderen. Deze week is hier uitermate goed geschikt voor. Een week vol met interessante kennis, inspiratie en tips betreft de motoriek. Naast een goede motoriek is een actieve leefstijl ook zeer belangrijk voor kinderen. Samen zorgen we ervoor dat een actieve leefstijl door iedereen als normaal wordt beschouwd. 

Wij vinden het dan ook zeer leuk om te vermelden dat er een webinar samen met Martine Hoofwijk, bewegingswetenschapper en projectmanager Breed Motorische Ontwikkeling Vaardige Generatie, over een Breed Motorische Ontwikkeling (BMO) aankomt. Dit webinar zal plaatsvinden op donderdag 11 november om 16.00 uur. Er zal hier ingegaan worden op hoe sportverenigingen in de gemeente aandacht kunnen geven aan een breed motorische ontwikkeling. Meld je hier aan!

 

Hiernaast kijken we ook uit naar de live online boeklancering van het boek Leer bewegen! geschreven door Joris Hoeboer en Geert Savelsbergh. Dit boek gaat over het verbeteren van de motoriek, hoe je dit aanpakt vanaf het begin en hoe je dit in het dagelijks beweegaanbod implementeert.

Deze boeklancering zal op woensdag 24 november plaatsvinden; save the date!

PS. Houd ons goed in de gaten, want er komt een leuke actie aan!

Verder hopen wij jullie deze week te inspireren met kennis en interessante weetjes. Gelukkig zijn er al veel scholen en gemeenten die zich bezighouden met de motoriek van de kinderen. Echter, is het belangrijk dat alle scholen en gemeenten hieraan mee gaan doen, zodat alle kinderen een goede motorische ontwikkeling doorlopen en daar een heel leven lang profijt van kunnen hebben.

Tops

  • Weten wat de Week van de Motoriek inhoudt
  • Aandacht besteden aan meer én beter bewegen voor de jeugd

Tips

  • Schrijf je in voor de webinars georganiseerd door o.a. het Kenniscentrum Sport & Bewegen
  • Schrijf je in voor ons webinar over BMO samen met Martine Hoofwijk
  • Meld je aan voor de boeklancering van Leer Bewegen!

Conclusie

Deze week is bedoeld om het belang van voldoende bewegen met een goede motoriek te benadrukken. Schrijf je dus in voor de webinars, meld je aan voor de boeklancering en zeg het voort!

 

Team MQ wenst jullie een fijne, leerzame en inspirerende week toe!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.