3 april 2018
Wetenschap

Het Athletic Skills Model: wat is dat precies?

Wat houdt het Athletic Skills Model (ASM) in? 

Het Athletic Skills Model (ASM) is een andere manier van denken over bewegen voor de top- & breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg.

Het is een visie die onderbouwd is door wetenschap en praktijk, waarbij spel en plezier gekoppeld zijn aan motorisch leren, met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie. ASM wil sportverenigingen, scholen, sportbonden, gemeentes en gezondheidsinstellingen helpen door een gestructureerde aanpak aan te bieden voor een gezonde leefstijl voor jong en oud, elite en amateur, valide en minder valide. De oprichters van ASM, René Wormhoudt en Geert Savelsbergh, brachten in 2010 hun boek uit over het Athletic Skills Model en sindsdien verspreidt het ASM-gedachtegoed zich als een olievlek uit over sportclubs en deskundigen in Nederland.

Wat is de gedachte achter het Athletic Skills Model?

Als gevolg van onze veranderende maatschappij zijn kinderen vandaag de dag minder goede bewegers dan 30 jaar geleden.

René Wormhoudt en Geert Savelsbergh willen van kinderen weer goede allround bewegers maken. Dit willen zij doen door onder andere een breed en gevarieerd bewegingsprogramma aan te bieden. Over de urgentie van het ASM zegt Geert Savelsbergh: “Als gevolg van onze veranderende maatschappij zijn kinderen vandaag de dag minder goede bewegers dan 30 jaar geleden.” Dat blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. 

Wat de oorzaak van de minder goede bewegers is? Kinderen spelen minder buiten dan vroeger en op de basisschool krijgen zij steeds minder gymnastiek van vakleerkrachten. Daarnaast brengen zij veel meer tijd door op de smartphone en tablet en veranderde hun voedingspatroon, waardoor kinderen zwaarder zijn dan ooit. Veel kinderen halen de beweegnorm niet. Doordat zij minder goed en minder vaak bewegen, neemt bovendien het aantal blessures bij sportende kinderen toe. In de leeftijdscategorie 9 tot 12 jaar is het aantal blessures van 125.000 gestegen naar 200.000. Het is dus essentieel dat kinderen een gezonde leefstijl gaan nastreven waarbij zij voldoende bewegen.

Het is belangrijk dat kinderen hun sport leuk vinden

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat als kinderen goede allround bewegers zijn, de kans dat ze goed worden in een sport groter is en ze hierdoor dus sneller doorstromen naar een hoger niveau. Ook zegt Geert Savelsbergh: ‘Veel olympische sporters, onder meer Dafne Schippers, zijn zich pas op een relatief late leeftijd gaan specialiseren. Hierdoor hebben zij veel verschillende sportervaringen opgedaan.’ Maar ook voor de kinderen die niet doorstromen naar de top is het ASM geschikt. Het programma van het ASM wordt ingericht op wat een kind leuk vindt om te doen, en wat je leukt vindt om te doen gaat je makkelijker af en zal je langer blijven doen.

ASM leidt kinderen breed en veelzijdig op

Het ASM zorgt er voor dat kinderen breed en veelzijdig worden opgeleid, dit zorgt uiteindelijk voor minder problemen zoals overbelasting en uitval. Het niet iedere keer dezelfde beweging uitvoeren tijdens bijvoorbeeld trainingen kan er voor zorgen dat de kans op overbelasting en blessures verkleind wordt. Ook wordt hierdoor de motorische vaardigheid verbeterd. Geert Savelsbergh voegt hier aan toe: ‘Veel veertien- en vijftienjarigen stoppen met hun sport, vaak wordt er dan gedacht: ach, dat is de puberteit. Maar ik ben ervan overtuigd dat het feit dat ze al tien jaar dezelfde oefeningen doen óók een belangrijke rol speelt in hun keuze om te stoppen.’

 

Conclusie

Athletic Skills Model is de grondlegger van MQ Scan. Dit houdt in dat de MQ Scan op de Athletic Skills Track (AST) wordt uitgevoerd.

Voor meer informatie, kijk op de website van ASM.

ASM
bee safe covid 19

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte