9 mei 2022
Praktijk | Wetenschap

We willen toch allemaal balans in ons leven?

Balans en evenwicht

Bij het horen van de woorden ‘evenwichtsvermogen’ en ‘balans’ denk je al gauw aan op een been staan of over een dun koortje lopen, maar in werkelijkheid ben je constant bezig met je lichaam in evenwicht houden. Om even kort terug te komen op de vorige blog, het aanpassingsvermogen, zien we een grote overeenkomst in deze twee vaardigheden. Balanceren en je evenwicht proberen te houden is eigenlijk niets anders dan je constant aanpassen. We hebben eerder gezien dat het aanpassingsvermogen de rode draad door bewegen heen is. Het evenwichtsvermogen is evenwijdig hieraan.

Wat verstaan wij onder evenwichtsvermogen?

Het evenwichtsvermogen heeft te maken met het in balans kunnen houden van het lichaam tijdens situaties waarin er bewogen wordt. Dit kan verschillen van de gymles, tot sporten op een vereniging of buiten spelen. Zo lang het lichaam in beweging is, wordt er gebruik gemaakt van het evenwichtsvermogen!

Welke soorten evenwicht zijn er?

Nummer 1: Draai-evenwicht

Denk bijvoorbeeld aan verschillende draaien tijdens een worp bij judo of de vele draaien die bij dansen voorkomen. Dit soort evenwicht is van toepassing wanneer iemand een rondje om zijn breedte-as maakt.

Nummer 3: Staan-evenwicht

De kunst bij het staan-evenwicht is het behouden van je evenwicht tijdens het staan op 1 been. Denk bijvoorbeeld aan ballet. Deze sporters weten het lichaam rechtop te houden terwijl zij maar op 1 been balanceren. Deze vorm van evenwicht kun je zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Nummer 2: Sprong-evenwicht

Bij sprong evenwicht gaat het om het afzetten en weer op de juiste manier en/of plek landen. Trampolinespringen is een mooi voorbeeld van sprong evenwicht.

 

Nummer 4: Glij-evenwicht

Heb je ooit geprobeerd overeind te blijven terwijl je op sokken door het huis heen rent? Of heb je wel eens een aanloopje genomen en over ijs heen gegleden in de winter? Super leuk en ook een goede oefening voor je glij-evenwicht.

Nummer 5: Balanceer-evenwicht

Dit soort evenwicht is van toepassing in bijvoorbeeld koordlopen. Sommige mensen lopen tussen wolkenkrabbers of bergen op een dun koord en maken daarmee een aanspraak op hun balanceer-evenwicht. Natuurlijk is dit een vergaand voorbeeld maar je kan dit ook doen op een koord dat 30 centimeter boven de grond hangt. Ook dit kun je zo uitdagend maken als je zelf wilt.

 

Nummer 7: Rij-evenwicht

Skeeleren en skaten wordt niet voor niets gedaan met bescherming om. Je evenwicht proberen te behouden terwijl je rolt is niet makkelijk maar wel perfect om te oefenen. Met deze instabiele ondergrond maak je constant een aanspraak op je evenwichtsvermogen (en aanpassingsvermogen natuurlijk).

Nummer 6: Vlucht-evenwicht

Dit soort evenwicht is van toepassing bij het maken van bewegingen of het doen van trucjes in de tijd dat een sporter van de grond af is. Een voorbeeld hiervan is slopestyle snowboarden waarbij de boarders een parcours over gaan, vol met obstakels en sprongen, en allerlei trucjes uitvoeren. Tijdens de trucs in de lucht moeten zij hun lichaam in evenwicht houden om vervolgens weer goed te kunnen landen.

Evenwicht op de MQ-baan

Om de vaardigheid balanceren op de MQ baan te signaleren, focus je al snel op bepaalde oefeningen maar in werkelijkheid ben je altijd aan het balanceren. Kinderen die de test afleggen, balanceren de gehele tijd dat zij aan het bewegen zijn. Wel wordt er gevarieerd in complexiteit tussen de situaties. Op de bank evenwicht proberen te houden is een stuk uitdagender dan bij slalommen, maar dit neemt niet weg dat evenwicht te allen tijde een cruciaal onderdeel is van bewegen en dus ook op de beweegbaan.

Zoek je inspiratie voor balansoefeningen in de gymles? Wij hebben zeven ideeën met duidelijke beschrijving en beeldmateriaal voor jou online gezet. Neem snel een kijkje via deze link.

bee safe covid 19

Stay balanced

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte