6 februari 2020

Verplichte 2 uur gym per week op basisscholen!

Goed nieuws! De Tweede Kamer heeft gisteren met een meerderheid gestemd voor een verplicht minimum van 2 uur gymonderwijs per week binnen het basisonderwijs.

De Kamer geeft scholen nog 3 jaar de tijd om deze wetswijziging daadwerkelijk door te voeren. Als het zo ver is kan de onderwijsinspectie scholen gaan afrekenen op deze urennorm.

Dit is een fantastische mijlpaal. De discussie voor meer gymonderwijs liep al wat jaartjes, maar eindelijk is de kogel door de kerk. Er zitten eigenlijk wel een paar opvallende kanten aan deze aanvulling op de wet. De wet heeft namelijk niet vastgesteld dat er een x aantal uren per week aan bijvoorbeeld rekenen of taal besteed dient te worden.

 

In alle gevallen zijn er eindniveaus gedefinieerd binnen het onderwijs. Dit blijft met de wetswijziging een ontbrekende component in het gymonderwijs. De vraagt die dan ook opkomt is, ‘hoe borgen wij de kwaliteit of met welk bewegingsniveau verlaten leerlingen de basisschool?’.

Naar ons idee ligt de grote uitdaging op de inhoud en niet sec op de omvang van het gymonderwijs. Toch is dit een belangrijke eerste stap voor het verstevigen van de plek van het LO-onderwijs binnen het primair onderwijs. Nu rest ons alleen nog te werken aan de volgende stap: inhoud en eindniveaus bepalen.

 

 

Meer artikelen

Koningsspelen 2021

Koningsspelen 2021

Doen jullie ook mee met de Koningsspelen op vrijdag 23 april? Zijn jullie er al klaar voor? Of wilden jullie dit jaar voorbij laten gaan? Natuurlijk niet! Ook in deze gekke periode, waarin we allemaal te maken hebben met het coronavirus, maken we tijd en...

Lees meer

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte