5 april 2018

Van project naar duurzame aanpak

Het woord duurzaamheid wordt dezer dagen veelvuldig in diverse contexten gebruikt.

Het draait deze dagen allemaal om cradle to cradle, minder waste, duurzaamheid en zo kun je nog wel even doorgaan. Ik ben daar zelf groot voorstander van. Onze maatschappij die vooral geënt is op meer en groter zal niet eindeloos door blijven groeien. Echter groei is iets wat zo diep in de genen va de mensheid zit, dat gaan we er ook niet zo maar uit halen. Moeten we ook niet doen.

Waar we mijns inziens wel met elkaar naar moeten kijken zijn die zaken en elementen die door middel van groei alleen maar beter zijn voor mensheid, milieu en onze omgeving.

 

Als jongen met een lang verleden in sport & bewegen is motorische ontwikkeling voor mij een van die elementen die we dienen te laten groeien. Een veld, sportzaal of iets wat daar op lijkt, op te kunnen stappen en mee te kunnen doen, hoe goed of slecht ook, is naar mijn idee iets van onderschatte waarde. Een potje mee kunnen spelen in een Favela in Rio de Janeiro, een slopenwijk in Kaapstad, of gewoon op het Cruyff Court bij mij achter. Dit is het moment dat ik alles even vergeet en met elkaar in de zone zit om plezier te maken, te willen winnen, te lachen en gewoon even met elkaar lekker dat koppie te legen. Maar dat op het pleintje of veldje stappen wordt steeds schaarser. Omdat kinderen gewoonweg minder goed bewegen, motorisch minder scoren. En dat is al enkele jaren een neergaande trend.

Wat ik vooral opvallend vind is dat we afgestapt zijn van het subsidieprojectjes denken.

De afgelopen weken sprak ik weer vele enthousiaste en geïnspireerde mensen. Allemaal in hun eigen regio hard bezig om dagelijks het verschil te maken op scholen, sportclubs en in wijken. Zoveel energie in dit kleine “kikkerlandje”, met een drang om het verschil te maken. Een krachtige energie om specifieke groepen de juiste kant op te laten bewegen.

 

Wat ik vooral opvallend vind is dat we afgestapt zijn van het subsidieprojectjes denken. Maar veel sterker kijken naar de lange termijn, hoe dat in te richten met betrekking tot beleid en gekoppelde activiteiten. En er tevens veel sterkere lokale verbindingen en samenwerkingen zijn tussen diverse organisaties. Dit is totaal anders dan zo’n 6 jaar geleden (ja ik ben er even tussenuit geweest). Duurzaamheid dus…..  Het bestendig maken van onze inspanningen om een gezondere omgeving te realiseren die in de aankomende jaren blijft door werken, misschien wel zelfstandig.

Ook op het gebied van motorische ontwikkeling zijn beleidsmakers en professionals beleid en structuren aan het uitwerken. Wat mij betreft het fundament voor alle sport- en beweeg activiteiten. Want wat is het effect überhaupt van sport- en beweeg activiteiten wanneer een grote groep motorisch onvaardig is? De motoriek initiatieven sterkten ons in het feit dat we met onze MQ Scan tool op het goede spoor zitten en van toegevoegde waarde zijn voor al die lokale energie. Energie die wordt gestoken in bewegen en gezond gedrag te stimuleren.  Wij helpen de lokale energie graag verder en ondersteunen en versterken graag professionals in hun werk.

Uiteindelijk gaat het ons om meer effect op het gebied van gezondheid te realiseren. Ik hoop jullie verhalen eerdaags te horen en verder geïnspireerd te raken door alle energie.

Succes! 

ZIGGY TABACZNIK

MQ scan directeur

“Wij werken al jaren samen met gemeenten en sportbedrijven om onze jeugd de gezondste ooit te maken. Het is super om te zien dat er vanuit steeds meer gemeenten belangstelling is om actief te werken aan de verslechterde motoriek in Nederland. Goed monitoren is hierbij een essentieel onderdeel. Dat gemeenten dit in grotere mate beginnen in te zien geeft ons een enorme boost om samen met het werkveld onze missie te verwezenlijken.”

Meer artikelen

We willen toch allemaal balans in ons leven?

We willen toch allemaal balans in ons leven?

Balans en evenwichtBij het horen van de woorden ‘evenwichtsvermogen’ en ‘balans’ denk je al gauw aan op een been staan of over een dun koortje lopen, maar in werkelijkheid ben je constant bezig met je lichaam in evenwicht houden. Om even kort terug te komen...

Lees meer
Koningsspelen 2022

Koningsspelen 2022

Op weg naar een gezonde en sportieve maatschappij! Doe jij al mee?We hebben er allemaal een heel jaar op gewacht maar het is weer zo ver! De Koningsspelen 2022. Nu we het einde naderen van de gekke periode van afstand bewaren en binnenblijven, mogen we...

Lees meer
De betere aanpasser heeft altijd een streepje voor

De betere aanpasser heeft altijd een streepje voor

Coordinatieve vermogens: AanpassingsvermogenHeb je je ooit afgevraagd waarom jouw tegenstander een voordeel leek te hebben toen het eenmaal begon te regenen? Of vraag je je af hoe een team nog steeds wist te winnen, ondanks dat zij met een man minder...

Lees meer

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte