21 juni 2021
Actueel | Wetenschap

Vakantie: hoe houden we de kinderen actief?

De zomervakantie komt eraan!

Wat betekent dit voor de basisschoolleerlingen?

De zomervakantie komt in zicht. Dit betekent dat binnenkort voor veel kinderen hun wekelijkse, maar eigenlijk ook dagelijkse beweging weg gaat vallen. De kinderen missen dan namelijk de schoolpauzes waarin zij buitenspelen en waarschijnlijk houdt de sportvereniging ook een ‘vakantiestop’. Kinderen zitten meer stil, wat ervoor zorgt dat kinderen de beweegnorm niet behalen tijdens deze weken. Hierdoor kunnen zij vertraging in de motorische ontwikkeling oplopen. Dit vergt wat meer aandacht!

De 5 meest voorkomende “fouten” tijdens de zomervakantie

Let op! Kinderen nemen vaak een andere leefstijl aan tijdens de vakantie. Gek toch, eigenlijk? Tijdens de vakantie denken ze vaak ‘ja daar is het juist vakantie voor’, maar eigenlijk geven ze zichzelf niet de kans om uit te rusten en te genieten.

Hier de vijf meest voorkomende gemaakte “fouten” tijdens de zomervakantie op een rij:

 • Minder- / te weinig bewegen
 • Ongezond(er) eten
 • Te laat gaan slapen
 • Minder frisse buitenlucht meepakken
 • Minder sociaal contact

Waarom rusten kinderen hierdoor niet uit? Door ongezonder eten en minder bewegen maken mensen minder ‘gelukstofjes’ aan. Anders gezegd: kinderen worden ongelukkiger.

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen op motorisch vlak zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaren van de zomervakantie? We zetten wat TOPS en TIPS op een rijtje voor jullie…

Tips

 • Ga naar buiten! Buitenspelen is goed voor het humeur, het binnenkrijgen van de dagelijkse dosis vitamine D en kan de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren wanneer kinderen samen op pad gaan.
 • Maak het schoolplein openbaar: zorg dat kinderen er lekker kunnen blijven spelen! Wellicht met wat speeltoestellen wanneer mogelijk of kijk anders naar wat voor ‘simpele’ aanpassingen het speelplein leuker en interessanter kunnen maken. Bijvoorbeeld door met stoepkrijt een hinkelbaan of het spel twister te tekenen op het plein.
 • Zorg voor een fruithapje als tussendoortje: lekker en gezond!

Tops

 • Sommige scholen bieden een naschools programma aan. Denk aan spelletjes op het schoolplein of sportactiviteiten. Zorg voor iets ‘extra’s’ ten opzichte van de schoolpauzes, zodat de kinderen wel mee móeten doen! Eventueel in samenwerking met de BSO uit de buurt.
 • Sommige gemeenten kiezen voor het aanbieden van een zomerprogramma. Hierbij worden allemaal verschillende sport- en cultuuractiviteiten aangeboden. Super leuk en leerzaam dus! Tip voor gemeentes: zoek naar jongeren die willen helpen met organiseren! Staat goed op hun CV als vrijwilligerswerk.
 • Ook kan er vanuit de ouders van de kinderen iets geregeld worden. Het is goed voor kinderen om contact te blijven houden met vriendjes en vriendinnetjes. Ga bijvoorbeeld lekker (Coronaproof) naar het park en doe een balspelletje met z’n allen.

Ook in de zomervakantie kunnen kinderen doorgaan met leren

Nu hebben we het eigenlijk alleen maar gehad over de kinderen fysiek actief houden, maar we moeten niet vergeten dat de kinderen ook mentaal geprikkeld moeten worden. Door in de natuur rond te lopen, doen kinderen veel zintuigelijke ervaringen op. Kinderen maken tijdens het buitenspelen de eerdergenoemde ‘gelukstofjes’ aan, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Doordat je lichaam deze stofjes aanmaakt, krijg je meer zelfvertrouwen, wordt je vrolijker en kan je beter concentreren. Dit helpt kinderen dus om zich beter te voelen én het helpt hen bij het opdoen van nieuwe informatie. 

Conclusie

Buiten spelen is en blijft erg belangrijk voor kinderen, vooral tijdens de zomervakantie! Op deze manier kunnen kinderen blijven werken aan hun motoriek, aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling en voelen zij zich zeer waarschijnlijk gelukkiger. Samen spelenderwijze genieten van de zomervakantie dus!

Lees ook een blog over de beweegnorm en beweegrichtlijnen.

bee safe covid 19

Schaak? Mat!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.