4 juli 2022
Praktijk

Snelheid is tijd vermenigvuldigd met afstand (s = v * t)

Kan jij inschatten waar een bal zal landen?

Kinetisch differentiatievermogen wordt ook wel inschattingsvermogen of bewegingsdifferentiatie genoemd. Hoe hard moet je een basketbal gooien om hem door de ring heen te krijgen? Hoe hard moet je afzetten op om de stip te landen? Hoeveel kracht moet je achter de bal zetten om hem precies bij je teamgenoot te krijgen? Dit inzicht en het vermogen om het inzicht om te zetten in een geslaagde actie noem je het kinetisch differentiatievermogen.

 

De definitie van het begrip luidt als volgt: Het specifieke tactiele gevoel en de coördinatieve afstemming van materiaal en omgeving. Maar wat staat hier nu precies en waarom is deze definitie belangrijk? Met dit vermogen ben je in staat om snelheden van mensen en materialen in jouw omgeving in te schatten. Je kan zien waar iets naartoe beweegt en hoelang het gaat duren voordat iets landt. De definitie is belangrijk omdat hij laat zien dat zowel het aspect materiaal als omgeving van belang zijn.

Opedelen in drie categorieën:

1. Afstand en richting inschatten

Laten we als voorbeeld naar de sport tennis kijken. Inschatten welke baan de bal aflegt is cruciaal om op tijd op de juiste plek te staan. Aan het eerste stukje balbaan en de slag van de tegenstander moet jij de richting en diepte van de bal kunnen inschatten. Aan de andere kant helpt het kinetisch differentiatievermogen jou ook om de bal in het vak van jouw tegenstander te krijgen. Controle over de afstand en de richting die de bal aflegt is onmisbaar.

2. Kracht en snelheid controleren

Als kind zijnde willen we graag laten zien hoe sterk we wel niet zijn en we proberen al onze kracht achter een bal, frisbee of shuttle te zetten. Naarmate we ouder worden en in teamverband gaan spelen en/of sporten merken we dat het soms helemaal niet handig is om maar zoveel mogelijk kracht te gebruiken. Het controleren van kracht en snelheid in zulke situaties helpt het team veel verder.

Het doel is namelijk niet om door de teamgenoten heen te spelen maar samen met hen te spelen. Het doel is om de aanname van de bal, frisbee zo gemakkelijk mogelijk te maken voor je teamgenoot. Of wat dacht je van de juiste snelheid opbouwen in de aanloop naar de kast toe. Te weinig snelheid en je komt niet over de kast heen. Te veel snelheid en je gaat te snel om de kast überhaupt aan te raken. Het sleutelwoord hierbij is terughoudendheid/beheersing.

3. De timing van je handelingen

Timing is everything. Naast controle over afstand, richting, kracht en snelheid eisen sport- en spelsituaties ook een juiste timing van jouw acties. Je kan nog zo’n mooie slag hebben, maar als de bal al voorbij is gevlogen heb je er weinig aan.

Ontwikkeling van het kinetisch differentiatievermogen

Het kinetisch differentiatievermogen ontwikkelt zich in een rap tempo bij jongens en meisjes tussen de 6 en 7 jaar en een aantal jaar later piekt dit nog eens tussen 10 en 11 jaar. Zeker in deze perioden is het interessant voor de ontwikkeling van dit vermogen om te gaan oefenen met differentiatie in snelheden, afstanden, krachten en timing. Maar hoe doe je dit?

Bij differentiëren in snelheid kan er worden gedacht aan een spel met interval erin verwerkt. De afwisseling tussen korte sprintjes en herstelpauzes waarin er wordt gewandeld of gejogd zijn perfect hiervoor. Dit kan gecombineerd worden met verschillende afstanden.

Om het kinetisch differentiatievermogen in kracht te oefenen in de gymzaal kunnen leerlingen een bal gooien door bijvoorbeeld een basketbalhoop van verschillende afstanden. Van dichtbij hoef je minder kracht te gebruiken dan op twintig meter afstand. De mogelijkheden voor variatie zijn oneindig, je hebt alleen een beetje fantasie nodig.

Kijk voor meer inspiratie op onze MQ wat nu? pagina. Hier hebben wij een ASM playlist gezet met allerlei verschillende oefeningen.

De belangrijkste punten op een rij

  • Het kinetisch differentiatievermogen stelt je in staat om snelheden van mensen en materialen in jouw omgeving in te schatten. Je kan zien waar iets naartoe beweegt en hoelang het gaat duren voordat iets landt.
  • Kinetisch differentiatievermogen kan worden opgedeeld in: afstand & richting, kracht & snelheid en timing.
  • Tussen de leeftijd 6-7 en 10-11 wordt dit vermogen het best ontwikkeld bij kinderen. Dus opgelet docenten van groepen 3 en groep 8. Tijd om in actie te komen!
  • De mogelijkheden om dit vermogen te oefenen zijn oneindig met een beetje vindingrijkheid
bee safe covid 19

Keep training!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.