In andere woorden moet het preventie akkoord ervoor zorgen dat voornamelijk kinderen niet gaan beginnen met slechte gewoontes zoals ongezond eten, roken, drinken en te weinig bewegen. Dit zijn tevens de drie grote lijnen in het preventie akkoord, namelijk roken, alcoholgebruik en overgewicht. Kortom het preventie akkoord moet ervoor zorgen dat de algemene gezondheid in Nederland verbeterd wordt.


Preventief gezondheid verbeteren
Uiteindelijk moet het preventie akkoord dus gaan zorgen voor minder zieken en meer gezondheidsbevordering. Hiervoor heeft de overheid doelstellingen voor 2040 opgesteld waarin de volgende drie focuspunten naar voren komen:
- Een rookvrije generatie waarbij geen van de zwangere vrouwen nog rookt en minder dan 5% van de mensen nog rookt.
- Minder overgewicht en obesitas bij voornamelijk jongeren. Dus dat minder dan 9% van de jeugd nog overgewicht heeft en dat in plaats van bijna 50% overgewicht onder volwassenen nog minder dan 38% overgewicht heeft.
- Minder overmatig en zwaar alcoholgebruik waarbij het doel is dat onder de 18 jaar niks meer gedronken wordt. En dat minder dan 5% van de volwassenen zwaar of overmatig drinkt.
Wat is dan goede preventie?
Een goede preventie interventie begint met het vergaren van data. Maak inzichtelijk wat nou daadwerkelijk de stand van zaken is. Begin niet voordat dit gedaan is. Als je inzichten hebt verkregen over het onderwerp dan is het belangrijk dat je gaat kijken naar wat de oorzaak is. Dus hoe komt het bijvoorbeeld dat kinderen later overgewicht krijgen? Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de kinderen geen goede bewegers zijn en later dus te weinig gaan bewegen. Richt je preventiebeleid dus zo in dat de kinderen beter en meer gaan bewegen.

Binnen MQ Scan zijn we al jaren bezig om gemeenten te helpen met het vormen van een preventief beleid op gebied van gezondheid. Voornamelijk het thema overgewicht is een thema wat ons niet vreemd is. Preventief motorische vaardigheden verbeteren heeft gevolgen voor de gezondheid van het kind en de leefstijl die het later gaat nastreven. Zo wijst de wetenschap uit dat motorisch vaardige kinderen een actievere leefstijl, een beter zelfbeeld en een betere fitheid hebben. Daarnaast hebben motorisch vaardige kinderen ook minder overgewicht en vertonen ze minder zitgedrag.
Er worden in de wetenschap ook al lichte verbanden gelegd tussen goede motorische vaardigheden en een betere cognitie, meer zelfvertrouwen en minder angsten bij de kinderen. Dit gun je toch ieder kind?

Breda Actief en de provincie Zeeland zijn al aan de slag gegaan met een gerichte aanpak. Klik hier voor een filmpje over de aanpak in Breda en hier voor de aanpak in Zeeland Kortom een kleine ingreep met grootse effecten in het kader van preventiebeleid.
Is na het lezen van dit artikel uw interesse gewekt? Neem dan contact op en dan kijken we samen naar een passend preventiebeleid in uw regio.
Meer artikelen
We willen toch allemaal balans in ons leven?
Balans en evenwichtBij het horen van de woorden ‘evenwichtsvermogen’ en ‘balans’ denk je al gauw aan op een been staan of over een dun koortje lopen, maar in werkelijkheid ben je constant bezig met je lichaam in evenwicht houden. Om even kort terug te komen...
Koningsspelen 2022
Op weg naar een gezonde en sportieve maatschappij! Doe jij al mee?We hebben er allemaal een heel jaar op gewacht maar het is weer zo ver! De Koningsspelen 2022. Nu we het einde naderen van de gekke periode van afstand bewaren en binnenblijven, mogen we...
De betere aanpasser heeft altijd een streepje voor
Coordinatieve vermogens: AanpassingsvermogenHeb je je ooit afgevraagd waarom jouw tegenstander een voordeel leek te hebben toen het eenmaal begon te regenen? Of vraag je je af hoe een team nog steeds wist te winnen, ondanks dat zij met een man minder...
Zet de MQ Scan in!
Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.
Contact
Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem
Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808