28 maart 2022
Actueel | Praktijk

Gedifferentieerd trainen in de topsport

Hoe wordt BMO toegepast binnen onder andere de Ajax Jeugdopleiding? En hoe kun jij als beweegprofessional daar de vruchten van plukken?

Bij Breed Motorische Ontwikkeling (BMO) staat differentiatie in oefeningen centraal. Het doel van gedifferentieerd oefenen is om in elke situatie een juiste motorische oplossing toe te kunnen passen. Hoewel trainen op basis van BMO heeft bewezen effectief te zijn, wordt het toch nog niet overal toegepast. Op woensdag 10 maart nodigden wij Ronald Mijzen en Ronald Joorse uit voor onze inspirerende webinar, om ons meer te vertellen over hun aanpak van deze nieuwe trainingsmethode welke zij in de afgelopen tien jaar in de Ajax jeugdopleiding hebben ontwikkeld. Zij vertelden ons meer over de obstakels die zij zijn tegengekomen en hoe zij deze overwonnen hebben. Ook deelden zij hun visie en werkwijze met ons, samen met handige tips en tools om anderen verder te helpen.

Wie?

Dit webinar is gehouden door Ronald Mijzen en Ronald Joorse. Beiden zijn ze betrokken geweest bij de ontwikkeling van het ASM. Mijzen is daarnaast opleidingsdocent van de ALO, Performance trainer AFC Ajax en heeft twintig jaar ervaring in het onderwijs. Joorse is ook een performance specialist bij AFC Ajax, voormalig trainer van WK en EK winnaars en Olympische Spelen medaillewinnaars Judo.

Visie & Werkwijze

Mijzen en Joorse geven puntsgewijs weer wat zij belangrijk vinden binnen een training en hoe zij te werk gaan.

 

  1. Op de eerste plaats komt plezier. Er moet getraind worden met een lach.
  2. Veel variatie. Verzin veel varianten van op het oog simpele en saaie oefeningen. Laat je fantasie de vrije loop gaan.
  3. Hoge intensiteit. Dit houdt in dat je veel verschillende oefeningen binnen 1 training plant.
  4. Impliciet leren. Dit is leren door middel van doen in plaats van een uitleg krijgen.
  5. Elk stuk materiaal wat je gebruikt moet een duidelijk doel hebben. Er moeten minstens drie oefeningen kunnen worden gedaan met een stuk materiaal.

 

 

6. Het doel is om creatieve bewegers te maken. Hierbij staat het aanpassingsvermogen centraal. Je leert kinderen geen trucje aan, maar een beweging
7. Pas oefeningen aan op het individu.
8. Laat de kinderen zelf zoeken naar een beweegoplossing
9. Bedenk oefeningen waar bewegingen op snelheid gekoppeld moet worden

 

De implementatie bij Ajax Jeugdopleiding

De implementatie van BMO bij AFC Ajax ging niet zonder slag of stoot, vertellen Mijzen en Joorse. De eerste trainingen werden gehouden langs de zijlijn van een voetbalveld, gebruik makend van eigen materialen.
BMO is iets anders doen dan mensen altijd gedaan hebben en roept in het begin dus de nodige weerstand op. Dit is vrij normaal bij nieuwe methodieken, maar na verloop van tijd werd de hoge toegevoegde waarde zichtbaar en kreeg het BMO meer ruimte om zich te ontplooien.

Praktische tips en tools voor scholen en verenigingen

Benieuwd hoe jij BMO toe kunt passen in jouw werk? Lees dan de praktische tips die we hieronder voor jou op een rijtje hebben gezet.
Zoek allereerst naar opties en mogelijkheden. Laat je niet beperken door oude ideeën van ruimte, tijd en materialen. Kijk thuis welke materialen je hebt liggen. Is er in een gymzaal geen ruimte? Dan is er buiten vast en zeker genoeg plek.
Daarnaast is het belangrijk dat je blijft communiceren. Als jij een nieuw programma wilt introduceren, dan is het uitleggen aan je collega’s, de ouders en de spelers van cruciaal belang. Wees open en bereid dat mensen bij jouw training komen kijken en vragen mogen stellen.
Tot slot is het van belang dat je het de tijd geeft. Alle nieuwe methoden hebben even tijd nodig om haar weg te vinden.

Checklist

Wil je zelf nu ontzettend graag aan de slag gaan met het samenstellen van je eigen BMO-gefocuste training? Hou dan de volgende checklist erbij:

  1. Kun je met 1 stuk materiaal minstens drie oefeningen uitzetten?
  2. Koppelt het kind meerdere grondvormen van bewegen aan elkaar binnen een oefening?
  3. Is er sprake van variatie binnen een dezelfde oefening?

Is het antwoord op alle drie de vragen ja? Dan heb jij nu de tools om een succesvolle training neer te zetten!

Wil je meer weten over breed motorische ontwikkeling? Lees dan ook onze andere blog over nut en noodzaak.

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte