11 april 2022
Wetenschap

De betere aanpasser heeft altijd een streepje voor

Coordinatieve vermogens: Aanpassingsvermogen

Heb je je ooit afgevraagd waarom jouw tegenstander een voordeel leek te hebben toen het eenmaal begon te regenen? Of vraag je je af hoe een team nog steeds wist te winnen, ondanks dat zij met een man minder speelden? Het antwoord ligt in het vermogen om je aan te kunnen passen, individueel en als team.
Aanpassingsvermogen is een element wat in het gesprek over motoriek en bewegen niet buiten beschouwing te laten valt. Maar wat is het nu precies en hoe kan je het trainen?

 

Wat is het nu precies?

Aanpassingsvermogen houdt in dat iemand zich kan aanpassen aan de gevraagde omstandigheden en daarmee (on)bewust de meest efficiënte beweegoplossing kan kiezen en uitvoeren. Deze eerste Coördinatieve Vermogen (CA) is de rode draad door veelzijdig bewegen heen.

Leestijd: 3 minuten

Het belang van aanpassen

De titel zegt het al: de betere aanpasser heeft altijd een streepje voor! Als je voetbal hebt leren spelen op de straat, op een kunstgrasveld en een grasveld, dan ben je getraind op elk mogelijk scenario. Als het begint te regenen tijdens jouw wedstrijd, en de ondergrond veranderd in modder en nattigheid, dan schakel je naadloos over op andere technieken en ben je de tegenstander snel de baas.

Je aanpassen kan ook betrekking hebben op je mentale of emotionele toestand. Het kan voorkomen dat je een dag minder lekker in je vel zit of je aan de verliezende hand ben in een wedstrijd.

Door middel van je aanpassingsvermogen op je mentale of emotionele staat kun je de wedstrijd toch nog tot een goed einde brengen. Aanpassingsvermogen zorgt voor veerkrachtigheid.

Het belang van aanpassingsvermogen kan ook worden opgemerkt buiten de context van de sportwereld. Wanneer je een trede mist op de trap of van je fiets af valt, kun je door middel van je aanpassingsvermogen de misstap of val tot een goed einde brengen.

 

Tips voor de trainer

Het aanpassingsvermogen kan worden getraind op drie verschillende manieren, namelijk: materialen, taken en omgeving.

Wil je in een training differentiëren met materialen? Dan kan je bijvoorbeeld een verzwaarde bal (of meerdere ballen) gebruiken, met een hockeystick zonder bolle kant spelen of een blinddoek omdoen bij indoor klimmen. Mogelijkheden in overvloed!

Een verschil in taken kan inhouden dat je met meer of minder spelers in het veld staat. Als je een potje basketbal speelt met drie man in plaats van vijf worden de spelers gedwongen om meer grond voor hun rekening te nemen.

Daarnaast kan er een aanpassing in de omgeving gemaakt worden. Spelen op een kwart veld in plaats van een heel veld met hetzelfde aantal spelers is weer een geheel nieuwe uitdaging. Ook kan je kijken op welke ondergrond of in welke ruimte je speelt.

 

                                 De MQ baan

In de MQ baan komt het aanpassingsvermogen op verschillende manieren terug. Door het gebruik van materialen wordt het aanpassingsvermogen geprikkeld. Enkele voorbeelden zijn lopen op de dunne kant van een bank, slalommen om de palen heen en op handen en voeten lopen. Daarnaast wordt de moeilijkheidsgraad per leeftijdscategorie hoger zodat kinderen uitgedaagd worden het aanpassingsvermogen te blijven ontwikkelen.

Wat neem je hieruit mee?

Het aanpassingsvermogen is niet alleen de rode draad door de MQ baan, maar door al het bewegen. Deze vaardigheid zorgt ervoor dat je op elke situatie kunt handelen en met oplossingen kunt komen binnen een beweegcontext die mindere bewegers niet zien en niet kunnen uitvoeren.

Ben je benieuwd naar de verschillende MQ banen voor basisscholen, kijk dan via deze link op ons YouTubekanaal. Of wil je meer weten over hoe MQ Scan jou helpt om kinderen op motorisch gebied verder te helpen? Vraag hieronder een demo afspraak aan.

bee safe covid 19

Keep adjusting!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.