7 juni 2021
Actueel | Wetenschap

Corona & overgewicht: hoe beïnvloedt dit elkaar?

Coronapatiënten met overgewicht hebben een verhoogd risico op problemen

Ze hebben een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden. Waar komt dit door? Is er iets waarmee we deze kans kunnen verkleinen? Wat heeft het coronavirus voor effect op kinderen? Wat voor risico lopen kinderen met overgewicht? Deze vragen komen terug in dit artikel. Het is belangrijk dat we weten waar we aan toe zijn. Samen zorgen we voor een gezondere toekomst.

Waarom hebben veel coronapatiënten op de IC overgewicht?

Het coronavirus treft ons allemaal. Echter, COVID-19 komt hard aan bij mensen met overgewicht. Ongeveer 80% van de coronapatiënten op de Intensive Care (IC) heeft overgewicht. Hiervan heeft zelfs 40% ernstig overgewicht. Iemand heeft overgewicht wanneer hij/zij een BMI heeft van 25 of hoger. We spreken van ernstig overgewicht, ook wel obesitas, wanneer iemand een BMI heeft tussen 30 en 40.

Het afweersysteem bij mensen met overgewicht

Mensen met overgewicht hebben vaak een verstoord afweersysteem. Waar komt dit door? We leggen het je uit. Mensen met overgewicht hebben doorgaans te veel vet. Vetcellen maken hormonen aan die je energiestofwisseling beïnvloeden. Je energiestofwisseling is het proces wat ervoor zorgt dat jij taken kunt uitvoeren, je krijgt energie. Energie heb je nodig voor taken in rust, zoals ademhalen en liggen, maar ook voor actieve processen, zoals boodschappen doen en dansen.

Bij obesitas is de hoeveelheid vet groter en worden er dus meer hormonen aangemaakt. De hormoonbalans wordt hierdoor verstoord. Dit kan invloed hebben op je eetlust of het kan bijvoorbeeld zorgen voor een hoge bloeddruk.

Naast hormonen maken vetcellen ook ontstekingsstoffen aan. Wanneer een ziekteverwekker je lichaam binnenkomt, zal je afweersysteem ontstekingsstoffen aan gaan maken. Je hebt ontstekingsstoffen nodig om je te beschermen tegen de ziekteverwekker. Echter, wanneer je lichaam heel veel ontstekingsstoffen aanmaakt, krijgt je lichaam last van weefselschade. Weefselschade wordt veroorzaakt doordat de ontstekingsstoffen het eigen lichaam beschadigen, net zoals bij auto-immuunziekten. De kans op hart- en vaatziekten wordt dan hoger.

Kortom: coronapatiënten met overgewicht hebben te veel vetcellen, waardoor er meer hormonen en ontstekingsstoffen aangemaakt worden en er een verstoord afweersysteem is. Het coronavirus heeft een grotere kans om zich te vermenigvuldigen en de kans dat je ernstig ziek wordt, is groter.

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor kinderen?

De leefstijl van kinderen wordt erg beïnvloed door de coronamaatregelen. De dagindeling van kinderen is veranderd. Dit kan stress en verveling veroorzaken. Veel kinderen eten meer tussendoortjes, drinken meer suikerhoudende dranken, gaan later naar bed en bewegen minder. Tijdens een onderzoek geeft één op de vijf kinderen aan dat ze zijn aangekomen. Van de kinderen die al overgewicht hadden, geeft 40% aan dat ze in gewicht zijn toegenomen. Waar voor de coronacrisis nog 64% van de kinderen aan de beweegrichtlijnen voldeed is dit nu nog maar 20% van de kinderen. Overgewicht op jonge leeftijd kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor een hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2, leververvetting, gewrichtsklachten, maar ook voor psychische klachten. Dit is zorgwekkend en hier moet verandering in komen!

Wat heeft overgewicht op jonge leeftijd als gevolg?

Nu is gebleken dat ongezonde kinderen steeds dikker zijn geworden. In de coronatijd is het belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed. Wanneer een kind te dik is, en dus overgewicht of obesitas heeft, kan dit ernstige gevolgen hebben op latere leeftijd. Kinderen met overgewicht hebben meer kans om dat op latere leeftijd ook te hebben. Mensen met overgewicht hebben meer kans op hart- en vaatziekten. Ook lopen mensen met overgewicht een groter risico op virussen, bijvoorbeeld zoals Covid-19.

Hoe kunnen we kinderen (met overgewicht) door de coronaperiode heen helpen?

“Samen maken we het verschil!”, maar hoe dan? We moeten ervoor zorgen dat kinderen (opnieuw) een gezonde leefstijl aannemen.  We zetten een aantal mogelijkheden op een rij om dit waar te maken:

 • Voldoende beweging: bewegen volgens de beweegrichtlijnen
  • 1 uur per dag matig intensief bewegen
  • 3 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten
 • Gezond eten: volgens de schijf van vijf
  • Voldoende groente en fruit
  • Water drinken
  • Volkoren producten
 • Een goed slaappatroon
  • Een vast ritme met voldoende slaap
Het is belangrijk dat we kinderen de positieve gevolgen van een gezonde levensstijl laten meemaken. Gezond eten, goed slapen, maar zeker ook voldoende bewegen zorgt voor het aanmaken van endorfine, serotonine en dopamine, ook wel ‘geluksstofjes’ genoemd. Wanneer kinderen het plezier inzien van bewegen, wordt het ook veel makkelijker om een gezondere levenswijze aan te nemen.

 

Laten we kinderen leren om verliefd te worden op bewegen door een veelzijdige beweegschijf met drie lagen aan te bieden. De buitenste laag wordt gevormd door een brede motorische ontwikkeling.

Wat voor effect heeft corona op de motoriek van kinderen?

Wanneer kinderen niet voldoende bewegen, werken ze niet genoeg aan hun motoriek. Hierdoor zullen deze kinderen een achterstand op hun motorische vaardigheden oplopen. Onderzoek laat zien dat de motoriek voor kinderen een cruciale voorspellende waarde is voor de gezondheid op latere leeftijd. Om gebruik te maken van deze voorspellende waarde is een goed beeld van het motorisch niveau essentieel. Gelukkig zien al veel ouders, trainers, beleidsmedewerkers en schoolleiders de noodzaak van dit motorisch niveau in. Al ruim 1100 Nederlandse basisscholen krijgen middels de MQ Scan inzicht in het motorisch niveau van de leerlingen.

Tips

 • Zorg voor uitdaging: denk aan leerzame spelletjes en het stellen van doelen
 • Laat kinderen : dit is goed voor de motorische ontwikkeling
 • Zoek naar onlinemogelijkheden om te bewegen: op YouTube zoeken naar beweeglessen of ga samen bewegen via videobellen met vriendjes en vriendinnetjes
 • Haal gezondere producten in huis: een tussendoortje kan ook een stuk fruit zijn!

Tops

 • Er zijn ook kinderen die juist in de coronaperiode meer zijn gaan buiten spelen: goed voor het sociale en motorische vermogen van kinderen
 • Er zijn online ook mogelijkheden rondom voeding te vinden: denk aan vlogs, voedingschallenges en kooklessen
 • Kinderen die samen met hun ouders aan online beweeglessen meedoen: goed voor beiden!

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat corona en overgewicht elkaar negatief beïnvloeden. Door de nodige coronamaatregelen zijn kinderen minder gaan bewegen, meer gaan eten en slechter gaan slapen. Hierdoor hebben meer kinderen te maken gekregen met overgewicht. Andersom geldt dat kinderen met overgewicht meer risico lopen op grotere gevolgen door het coronavirus. Kinderen met overgewicht hebben meer vetcellen, waardoor ze meer ontstekingsstoffen vrijmaken en daardoor is hun afweersysteem verstoord. Deze negatieve spiraal moeten we zien te doorbreken. Het gaat tenslotte om plezier beleven en een gelukkiger leven leiden!

Lees ook een blog over Het nieuwe normaal voor motoriek

bee safe covid 19

Bee safe!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.