Winterdip? Dit kun je ertegen doen.

Met de winter kan je denken aan sneeuw, kerst, dikke truien en warme chocolademelk, echter is niet iedereen blij met deze tijd. Naarmate het buiten kouder wordt en eerder donker, krijgen veel mensen last van de winterdip. Symptomen kunnen bestaan uit: vermoeidheid, concentratieproblemen, somber voelen en het hebben van weinig energie. Herkenbaar?

 

Wat is een winterdip?

Een winterdip is een minder erge versie van een winterdepressie. Je voelt je vooral moe en je hebt weinig energie. Rond de winter/ herfstperiode zit je minder lekker in je vel en je hebt de neiging om in bed te blijven liggen.

Hoe ontstaat een winterdip?

Een winterdip kan ontstaan doordat je te weinig zonlicht krijgt. Overdag is het licht in de winter- en herfstperiode vaak ook minder fel. Daarnaast komt de zon later op en gaat eerder onder. Dit heeft als gevolg dat je slaapritme van slag raakt, waardoor je overdag vaak vermoeider bent of je slaperig voelt.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de winterdip tegen te gaan. Zoals bewegen. Bewegen is belangrijk: ook in de winter. Door lekker te blijven bewegen, maakt je lichaam het stofje endorfine aan. Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn boodschappers van je hersenen en geven prikkels van de ene naar de andere zenuwcel. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel, vermindert angst en staat onder meer bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon. Het kan binnen een minuut een stressreactie stilleggen. Lichaamsbeweging verhoogt ook het gehalte aan dopamine, waardoor het humeur en concentratievermogen verbetert. Kortom, blijf lekker bewegen, want dat hebben we ‘s winters extra hard nodig!

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.