6 maart 2019

Australië doet onderzoek naar MQ Scan Deel 1

Op 16 februari 2019 is er een artikel gepubliceerd in ‘Journal of Sportsciences’ over de Athletic Skills Track (AST), oftewel de MQ Scan. 

Dit is een samenwerking met University of South Australia, het lectoraat ‘Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving’ van De Haagse Hogeschool en de faculteit bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Voorschoolse kinderen uit Australië zijn gemeten met de MQ Scan en vergeleken met een andere motoriektest: Test for Gross Motor Development-2 (TGMD-2). Daaruit is onder andere gebleken dat MQ Scan ook geschikt is om de motorische competentie van jonge kinderen van 3-6 jaar te meten. 

Gevalideerd t.o.v. TGMD-2 test
De TGMD-2 is een proces-georiënteerde Fundamental Movement Skills test voor kinderen in de leeftijden 3-10 jaar.  De test bestaat uit 6 locomotorische vaardigheden en 6 object controle vaardigheden die op kwaliteit gescoort worden. Het afnemen van de test neemt 35 minuten per kind in beslag. 

De MQ Scan bestaat uit een obstacle course waarop kinderen vijf tot zeven locomotorische en stabiliteitsvaardigheden uitvoeren. De kinderen leggen de baan zo snel als mogelijk af terwijl alle oefeningen correct worden uitgevoerd door het kind. De afname van de scan duurt 1 minuut per kind.

Er is onderzocht wat de relatie is tussen de MQ Scan en de TGMD-2. Daaruit is gebleken dat de MQ Scan vergelijkbare informatie kan produceren als de TGMD-2. Dit kan het resultaat zijn van de onderliggende gedachte achter de MQ Scan en de TGMD-2. De MQ Scan is ontwikkeld op basis van het idee dat coördinatieve vaardigheden cruciaal zijn in het ontwikkelen van de motorische vaardigheden. Deze vaardigheden worden indirect ook getest in de TGMD-2. 

Conclusie
Één van de conclusies die voort zijn gekomen uit het artikel is dat de MQ Scan een haalbare en gevalideerde Fundamental Movement Skills test is voor de kinderen in de leeftijden 3-6 jaar.

Volgende week volgt er een deel 2 van het onderzoek waar ingegaan wordt op de praktische toepasbaarheid van de MQ Scan.

Meer artikelen

De kracht zit ‘m in koppelen

De kracht zit ‘m in koppelen

Binnen 1 sprint rennen, dribbelen, kijken en vervolgens passen, hoe dan?Iedereen die ooit zijn of haar rijbewijs heeft gehaald weet hoe spannend het kan zijn. Je nadert een rotonde, wat ga je doen? Remmen, koppeling intrappen, schakelen, richtingaanwijzer...

Lees meer
Team MQ zoekt stagiair(e)!

Team MQ zoekt stagiair(e)!

Opzoek naar een toffe stage? Kom stagelopen bij MQ Scan! Heb jij affiniteit met sport en bewegen? Wil jij impact maken binnen de gezondheid van de jonge generatie? Ben jij goed in het produceren van aansprekende content of ben jij handig met data? Ben jij...

Lees meer

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.  

Contact

Adres:
Hendrik Figeeweg 1C
2031 BJ Haarlem

Interesse of vragen MQ Scan?
Neem contact op met team MQ:
info@mqscan.nl of bel/bericht ons op (+31) 023 3036808 

 

Meld je aan en blijf op de hoogte