2 september 2019

Kinderen vinden het leuk om de MQ scan te doen!

De daling van motorische vaardigheden en fysieke activiteit bij kinderen is in de afgelopen tien jaar een wereldwijde zorg geworden.

Scholen en dan met name de lichamelijke opvoeding zijn hierin een belangrijke rol gaan spelen. Het begrip ‘physical literacy’ komt steeds meer naar voren. Physical literacy houdt in motivatie, vertrouwen, fysieke competentie, kennis en begrip om verantwoordelijkheid te nemen voor het implementeren van fysieke activiteit in het leven en daar het belang van in te zien. Motoriek is cruciaal voor de mate van fysieke activiteit bij kinderen.

De motoriek van kinderen (4-12 jaar) kan worden getest met behulp van de Athletic Skills Track (AST) oftewel de MQ Scan. Deze wetenschappelijk gevalideerde test brengt de motoriek van kinderen in beeld door middel van een van de drie leeftijdsafhankelijke ‘obstacle tracks’. Een van de dingen die men zich afvroeg was of de kinderen plezier beleefden tijdens het afnemen van de test in een gymles. Hoeboer, De Vries, Mast en Savelsbergh (2017) hebben hier een interessant onderzoek naar gedaan.

De conclusie van het onderzoek was dat de meerderheid (98%) van de kinderen het leuk vond om de AST te doen tijdens een gymles. Hun plezier was onafhankelijk van leeftijd, geslacht en motorisch niveau.

Cale, Harris en Chen (2014) geven aan de hand van hun onderzoek advies aan gymdocenten over hoe ze het afnemen van tests leuk kunnen maken voor de kinderen.
3 praktische aanbevelingen:
1. Zorg dat de test plaatsvindt in een bekende omgeving (tijdens de gymles).
2. Maak de test leuk voor álle kinderen.
3. Leg de focus niet op het resultaat van de test.

 Voor ideeën hierover, kijk op: Monkey Moves Breda 

 

Meer artikelen

De schooldirecteur die brandveiligheid belangrijk vindt

De schooldirecteur die brandveiligheid belangrijk vindt

De schooldirecteur die brandveiligheid belangrijk vindt, maar geen rookmelders in zijn school ophangt.Ik werkte ooit voor Interpolis in tijden dat zij partner waren van de KNHB. De grote marketingbaas aldaar gaf me een interessant inzicht. Wanneer je aan een persoon...

Lees meer
Blog Gezonde Leefstijl data

Blog Gezonde Leefstijl data

Gezonde Leefstijl Data: Een sleutel tot effectiever beleid voor gemeenten In een wereld waarin data een steeds belangrijkere rol speelt, is het essentieel dat beleidsmedewerkers op het gebied van sport en gezondheid bij gemeenten zich bewust zijn van de kracht van...

Lees meer

Zet de MQ Scan in!

Vraag geheel vrijblijvend informatie aan voor jouw school, schoolbestuur of gemeente.